Přeskočit na hlavní obsah
Jak se připravit na porod a jak vybrat tu správnou porodnici?

Jak se připravit na porod a jak vybrat tu správnou porodnici? - Těhotenství.cz

Pro spousty z nás je jedna z nejdůležitějších věcí v těhotenství výběr té správné porodnice. Není se čemu divit, chceme přeci, aby o nás i o naše malé bylo co nejlépe pečováno a postaráno. Každá z nás, by si předem měla rozmyslet, co je pro ni důležité během porodu a po porodu, pro co se chce rozhodnout a co bude preferovat. Pojďme se společně podívat na to, nad čím přemýšlet a co si před výběrem ujasnit.

Kdy poznáte, že rodíte

Drtivá většina z nás pozná, kdy rodí, a proto co nejdříve vyráží do porodnice, kde proběhne příjem k porodu. V každé porodnici by vás měl lékař vnitřně vyšetřit a udělat ultrazvuk, kde zjišťuje, zda je miminko v pořádku. Kontroluje se srdíčko, možné kontrakce a otevření porodních cest.
Poté se rozhodne, zda pojedete zpět domů, půjdete rovnou na sál rodit, nebo zda vás přesunou na oddělení šestinedělí a do porodu si počkáte v nemocnici.
Zůstanete-li v porodnici, je nutné vyřešit určité dokumenty, někde dostanete jakýsi předporodní plán, kde zaškrtáte, co si při porodu představujete. Dále je nutné vyřešit jméno miminka a další povolení k vyšetření atd.
Celé toto papírování nějakou dobu trvá, a proto by se znovu měla udělat kontrola srdeční akce a kontrakcí. Jestliže je vše v pořádku, dle výběru maminky, je možný klystýr a oholení hráze, další průběh první doby porodní je na mamince a možnostech porodnice. V některých nemocnicích je ale možné, že budete nepřetržitě na monitoru a díky tomu nebude mít úplnou benevolenci.

Průběh porodu

Porod sám o sobě netrvá až tak dlouho, je to druhá doba porodní a měří se od úplného otevření porodních cest až do narození děťátka. Někde je možné rodit v různých polohách nebo i ve vaně.
Jen co se vaše malé narodí, zbývá porodit placentu. Předtím než se porodí placenta, odebírá se krev z pupečníku na test syfilis. Tomu, kdo má Rh faktor negativní, se odebírá více krve k zjištění protilátek.
Až máte toto vše za sebou, rodí se placenta, u které se následně kontroluje, jestli je kompletní. Možností také je, že není celá a tím by mohly vzniknout komplikace, proto je tato kontrola velmi důležitá.
Během porodu je možné, že vás budou muset nastřihnout, aby vám miminko neublížilo, a proto se maminka ke konci zašívá. I kdyby se vám nechtělo, bohužel úplným závěrem porodu je ještě čekání na porodním sále, a to další dvě hodiny, kde lékaři sledují dělohu, váš tlak, teplotu, pulz a také vyprázdnění močového měchýře. Po celém tomto procesu, pokud je vše v pořádku, vás převezou na oddělení šestinedělí.

Na co byste měly před porodem pamatovat

Kdy se zaregistrovat
Jak probíhá běžný porod
Jak daleko máte porodnici od bydliště
Jak vypadá porodní sál a oddělení šestinedělí
Možnost porodu podle svého přání a jeho respektování
Průběh před samotným porodem
Možnost epidurální analgezie, rajského plynu a jeho cena
Jiné možnosti tlumení bolesti
Kdo s vámi může být u porodu, jako dlouho a zda vůbec
Kdy bude miminko přiloženo k prsu
Možnost nadstandardu a jeho cena
Které věci vám poskytuje porodnice a co je nutné vzít si z domova

Doba poporodní

Jednou z nejdůležitějších věcí pro porodu je ošetření miminka. Ihned po porodu by vám miminko měli dát na prsa (podívejte se také na článek – co je porodní bonding) a později odstřihnout pupečník. Samozřejmě pokud nejsou nějaké komplikace. V tomto případě je přednější ošetření.
Miminko zůstává ještě nějakou dobu u maminky, nutností ale je děťátko osušit, změřit, zvážit, dát svorku na pupečník, aby nekrvácelo a vykapat očička z důvodu možného zánětu spojivek. Váš dáreček dostane identifikační náramek a bude jasné, že patří k vám.
Důležitý je i vitamín K, který se dává buď při vyšetření ihned, nebo až na novorozeneckém oddělení.

Šestinedělí

Na oddělení šestinedělí probíhají pravidelné kontroly stahování dělohy a případné krvácení. Je-li vše v pořádku, maminka ihned dostane své miminko k sobě. Sestřičky během doby na oddělení novopečené mamince vysvětlí jak miminko koupat, přebalit, měření teploty, kojení, celkovou základní péči. Po porodu budete přibližně tři dny v nemocnici pro kontrolu, zda je vše v pořádku.
Jistě je možné odejít dřív, ale pouze na vlastní nebezpečí. Dnes se dělá i takzvaný ambulantní porod kdy maminka s miminkem odchází z porodnice do 24hodin po narození. Další možností je, že v porodnici zůstanete déle díky možným komplikacím.

Nenechte se porodem zaskočit

Toto jsou základní věci, které by se měly dít takřka v každé porodnici a teď už je jen na vás, co si o dané nemocnici zjistíte a co vám bude vyhovovat. Velmi doporučuji přečíst si recenze, promluvit s maminkami, které rodili v nemocnici, kde by se vám líbilo rodit a poradit se s gynekologem, zda jste vybrala dobře. Všem těhotným přeji šťastný výběr porodnice a hladký průběh porodu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Získejte zpět původní váhu. Kdy a jak začít cvičit po porodu? Čas po porodu je velmi cenný. Každá z nás je ráda, když si v klidu dojde do sprchy, nebo se nají. Kdy najít čas na trochu cvičení? Stejně jako mnoho maminek přemýšlíme, kdy a jak začít. Co si budeme povídat, hned po ukončení  těhotenství   a porodu nejsme v nejlepší kondici, navíc naše  miminko   potřebuje hodně pozornosti a celodenní péče. Cítíme se vyčerpané a na trochu pohybu nemáme ani pomyšlení. Proto se podíváme na to, kdy a jak začít s menším tréninkem, tak abychom se dostali k původní váze. Nezapomínejte, jak dlouho rostlo miminko ve vašem těle Tím pádem nečekejte, že za dva  týdny  budete na původní váze. Vše chce svůj čas, a proto ani vy na sebe nespěchejte. Začněte postupně a pomalu.Už pár dnů po přirozeném porodu, pokud se cítíte dobře, můžete zkusit nenáročné cviky. Jestli-že jste po císařském řezu, raději dejte cvičení čas a na nic nespěchejte. Sama uznáte za vhodné, kdy jste připravená. V obo
Novopečená maminka radí, jak na spánek miminka Novorozenci spí opravdu hodně! Obvykle 16 až 17 hodin denně. Přičemž většina dětí nezůstává spát déle než dvě až čtyři hodiny v kuse. A to bez ohledu na to, jestli je zrovna den či noc. Buďte proto připraveni, že v prvních týdnech života novorozence si spánku příliš neužijete. Spánek miminka během šestinedělí Během  šestinedělí  se miminka budí přibližně ve stejných časových rozmezích. Jelikož ještě  nerozpoznávají den a noc . Více méně se budí jen kvůli hladu, anebo pokud je třeba bolí bříško. Po tomto nejkrušnějším období je již možné mít určitý režim spánku. Miminko by pomalu mělo  začít vnímat rozdíly mezi dnem a nocí.  Ale nečekejte, že dáte miminko spát v osm večer a probudí se vám až další den v osm ráno. Většinou se děťátka nejdéle budí po šesti hodinách, takže vás přeci jen v noci minimálně jednou vzbudí. Ale samozřejmě neřiďte se podle žádných tabulek, pokud vám miminko bude spát déle než šest hodin,