Přeskočit na hlavní obsah
Jak jsem začala s příkrmy?

Miminko a příkrmy

Jak a co naše miminka v prvních měsíc a letech jí, má vliv na jejich zdraví i v budoucnu. Z toho důvodu není dobré brát příkrmy na lehkou váhu. Období příkrmů se odvíjí také od toho, jestli má miminko mateřské mléko nebo umělé.

S prvními příkrmy to chce spoustu trpělivosti. Ze začátku může miminko během podávání příkrmů plakat a podávanou stravu odmítat. Většinu z  toho, co se mu chystáte dát, nezná a ne vše mu může být ihned po chuti. Než naše miminka budou jíst sami, chvíli si počkáme.

Kdy začít s příkrmem?

Říká se, že by se nemělo začínat před ukončeným 4. měsícem, ale také to dlouho neprodlužovat. Miminko by mělo první příkrm dostat nejpozději do ukončeného 6. měsíce.
Při podávání tuhé stravy později mohou vzniknout alergie na potraviny a navíc naše malé lásky by neměly být zvyklé jen na tekutou stravu, ale postupně si zvykat i na pevnou. Čím později začnete, tím hůře si miminko zvyká na něco jiného než mléko.
Z vlastní zkušenosti mohu říct, že jsme s příkrmy začali okolo 4. měsíce a miminko nemá s tuhou stravou žádný problém. Malý byl krmený umělým mlékem, proto jsme s mixovanou zeleninou začali takto brzy.
U kojených dětí je lepší počkat okolo 5. měsíce. To že miminko dostává jinou stravu než mléko, neznamená, že s kojením nebo umělým mlékem přestanete. Mléko má jinou chuť, konzistenci a navíc živiny, které miminko potřebuje. 

S čím tedy začít? 

Ze začátku začínejte s jednosložkovými příkrmy jako je samotná mrkev, brambor nebo hrášek. Podávejte je nejlépe v ranních hodinách, protože pak můžete celý den pozorovat příznaky případné alergii.  A navíc vaše miminko je vyspané a může sníst větší porci.
Pokud miminko nemá problémy se samostatnými surovinami, mícháme je společně. Zpočátku začínáme zeleninou a později ovocem. Maso je lepší používat až po zkoušce se zeleninou a ovocem.
Na zkoušku si připravte ze začátku jen malou porci na polévkovou lžíci, ať můžete pozorovat pozdější reakce.
První jídlo by mělo být nejlépe rozmixované a bez hrudek. Mělo by mít kašovitou konzistenci. Toho dosáhneme pomocí přilití vody případně umělého nebo mateřského mléka. Dbejte na to, aby veškeré potraviny prošly varem a to nejen z hygienických důvodů, ale také proto, že se vám tak bude zelenina lépe mixovat.
Při podávání jídla dávejte pozor, aby bylo vlažné nikoli horké.

Kdy podávat příkrmy?

Jak jsme již zmiňovali, příkrmy je lepší podávat dopoledne, nebo nejpozději k obědu. Na večer postupně můžete vyzkoušet mléčnou kaši, která je nasládlá a většině dětí chutná. Navíc miminko pěkně “zaplácne” na noc a vy se tak budete moct v klidu vyspat. 
Kaše vždy připravujte podle návodu na krabičce.
Náš malý zatím s žádnými surovinami neměl problém, ale samozřejmě chutě a možné alergie jsou u každého miminka jiné. Ráno dostává umělé mléko. Ke svačince nebo obědu dostane rozmixovanou zeleninu.
Na odpolední svačinku má ovoce nejčastěji banán. Po vykoupání tedy před spaním dostává mléčnou kaši a na celou noc máme klid. 
Takže všem začátečnicím s příkrmy přeji pevné nervy a hodně štěstí.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kdo je Normal Mama? Anita Tato stránka je pro všechny, které zajímá trošku z těhotenství, mateřství a života na mateřské. Zde vám můžu ukázat, co mám ráda, co mě baví a co běžně doma dělám. Je to můj způsob jak se vypovídat a také možnost jak se doma úplně nezbláznit .😃 Tak a teď abych vám popsala trochu i sebe. Jmenuji je Anita, je mi 22let a každým dnem už čekáme přírůstek do rodiny. Jelikož momentálně nevím co s časem, rozhodla jsem se založit blog.Kromě té největší lásky kterou teď očekávám, mám ještě jednoho miláčka, a tím je bílý mops jménem Barny.💗 Doufám, že vás nebudu nudit a budu vás třeba i inspirovat 😘 Na instagramu me najdete jako Annie Rosendorfová❤️
Medovník Abychom neměli pořád vše jen o těhotenství, rozhodla jsem se vám přidat i nějaké recepty, které ráda doma dělám. Medovník jsem tentokrát dělala poprvé a musím říct, že mi ho všichni pochválili. Proto bych vám chtěla předat tento recept. Není to úplně jednoduchý dezert, ale stojí za to, protože je velmi chutný. Tak přeji hodně štěstí, ať se povede, aspoň tak jako mě. A teď hurá do toho! 😊 Co budeme potřebovat: 250g Hery 3 vejce 3 lžíce tmavého medu (já dávala světlýř) 300g krupicového cukru 400g hladké mouky 1 lžička jedlé sody hrst vlašských ořechů na ozdobu 1 konzerva karamelového Salka 300g másla Postup:  Připravíme vodní lázeň. Do kastrolu nalijeme vodu a na to ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny vody. Vodu přivedeme k varu.Troubu řozehřejeme na 170° (horkovzdušnou na 150°) Do misky vložíme Heru a necháme rozpustit. Dále do ní rozklepneme vajíčko a postupně přidáváme med, cukr, mouku a jedlou sodu. Vše mícháme vařečkou přibli...
Jak se připravit na porod a jak vybrat tu správnou porodnici? Pro spousty z nás je jedna z nejdůležitějších věcí v těhotenství výběr té správné porodnice. Není se čemu divit, chceme přeci, aby o nás i o naše malé bylo co nejlépe pečováno a postaráno. Každá z nás, by si předem měla rozmyslet, co je pro ni důležité během porodu a po porodu, pro co se chce rozhodnout a co bude preferovat. Pojďme se společně podívat na to, nad čím přemýšlet a co si před výběrem ujasnit. Kdy poznáte, že rodíte Drtivá většina z nás pozná, kdy rodí, a proto co nejdříve vyráží do porodnice, kde proběhne příjem k porodu. V každé porodnici by vás měl lékař vnitřně vyšetřit a udělat ultrazvuk, kde zjišťuje, zda je miminko v pořádku. Kontroluje se srdíčko, možné kontrakce a otevření porodních cest. Poté se rozhodne, zda pojedete zpět domů, půjdete rovnou na sál rodit, nebo zda vás přesunou na oddělení šestinedělí a do porodu si počkáte v nemocnici. Zůstanete-li v porodnici, je nutné vyřešit u...