Přeskočit na hlavní obsah
Výbavička pro miminko 1. část
Výbavička pro miminko

Každá z nás přemýšlí nad tím, aby měla dostatek všech věcí pro své miminko. Pro usnadnění plánování, co koupit a co pořídit, jsme pro vás připravili přibližný seznam potřebných věcí, které se budou hodit. Samozřejmě vše není nutností. Ráda bych vás inspirovala, co právě teď při příchodu z porodnice nejvíce využívám já sama. Takže co vše má obsahovat základní výbavička.

Oblečení pro miminko

Jelikož jsem rodila v tomto měsíci, asi bych vám nejvíce přiblížila oblečení, které právě teď nejvíce využívám. Veškeré velikosti jsem kupovala 56,62 a jeden top ve velikosti 50. To kdyby byl můj chlapeček velmi maličký.
To se nakonec potvrdilo, protože je opravdu maličkatý a velikosti 56 jsou mu prozatím velké. Většina miminek využije po příchodu z porodnice velikost 56. Já osobně miminko nejradši oblékám do dupaček, pokud jsme doma.

    Má zvlášť dupačky na den a jiné na spinkání. Na střídání využívám i overaly, které si také nemůžu vynachválit. Pokud jdeme ven, oblékám ho do body s dlouhým rukávem, protože novorozeňata nemají termoregulaci. Lepší je obléci více než méně, aby mu nebyla zima. Kdyby bylo vedro, vždy můžete nějakou vrstvu sundat.
    K bodýčku mám i tepláčky, mikinu, nebo svetřík. Samozřejmě nesmí chybět čepička. Hlavička je totiž nejvíce odkryté místo na těle, a proto je třeba ji chtánit.
    Dost využívám také rukavičky. Důvodem je, že novorozeňata mají celkem ostré a dlouhé nehtíky a je dost pravděpodobné, že se poškrábou. Ty z vás, které rodí v zimě, by neměly zapomínat na nějakou kombinézu, teplou čepičku a nějaké silnější mikiny nebo svetříky.
    • kojenecké body
    • bavlněné dupačky
    • overal
    • kabátek, mikina, svetřík
    • bavlněné čepičky
    • ponožky
    • bavlněné rukavičky
    • zimní kombinéza
    • teplejší mikiny, kabátky
    • teplá zimní čepice a rukavice

    Když miminko spinká

    Na spaní by určitě neměla chybět postýlka. Já jsem zakoupila takovou, kde je možné nastavit výšku matrace a zároveň můžete odebrat přední stranu, když prcek trochu povyroste.
    Mantinely do postýlky se velmi hodí, jelikož umí postýlku zútulnit, ale hlavně zajišťují bezpečnost. V postýlce by neměla chybět přikrývka a polštářek. Ty ale hned po příchodu z porodnice nevyužijete, protože miminka by měla spát na rovném povrchu.
    Jelikož se stává, že novorozeňata, ale i vetší děti, se mohou počůrat a poblinkat, pořídila jsem troje povlečení a prostěradla, abych je mohla prostřídat, když bude zašpiněné.
    Naši miláčci jen co vylezou z bříška, mají rádi teploučko a pocit bezpečí a útulnosti. K tomu jim napomůže zavinovačka. Mohu doporučit rychlozavinovačky, které mám dvě také na střídání. Pro jistotu a svůj klid jsem zakoupila i chůvičky, abych malého slyšela, ikdyž zrovna nejsem v jeho blízkosti. Sice nemám velký byt, ale když jdu do sprchy, ráda si chůvičku vezmu s sebou a jsem hned klidnější. Později ji určitě využiji i na chatě a jiných místech.
    Další výbornou vymožeností je monitor dechu, při kterém můžu klidně usnout a vím, že pokud by se něco dělo, monitor mě vzbudí. I když můj malý dudlíka nechce, stejně jsem si ho pořídila. Některé maminky ho rády využijí.
    • postýlka
    • kvalitní matrace
    • mantinel na postýlku, případně i nebesa
    • Přikrývka a polštářek
    • povlečení
    • prostěradla
    • zavinovačka – nejlépe jednu klasickou se šňůrkami a jednu rychlozavinovačku
    • elektronické chůvičky, případně i monitor dechu
    • dudlík

    S miminkem na cestách

    Kočárek není třeba zmiňovat, to si pořizuje každá z nás. Ale není jednoduché si v dnešní době vybrat. Díky velkému výběru jde o velmi těžké rozhodování. Já se rozhodla pro neutrální barvu. Chtěla jsem, aby byl kočárek dost odpružený a měl velkou korbičku, protože nikdy nevíte, jak velké vaše miminko bude a pokud rodíte jako já v tomto období, korbičku využijete ještě na zimu a měli byste přemýšlet i nad tím, že vám miminko povyroste a použijete i fusak.
    K tomu jsem zakoupila i sportovní verzi a autosedačku s adaptéry na podvozek kočáru. Pro ty maminky, co často jezdí autem jako já, je to velké usnadnění. K této základní věci by maminky neměly zapomenout na pláštěnku a v létě se bude hodit i síťka a samozřejmě dečka.
    • hluboký kočárek
    • pláštěnka na kočárek, v létě i síťka proti hmyzu
    • deka do kočárku
    • fusak do kočárku (na zimu)
    • autosedačka
    • zavinovačka či fusak do autosedačky
    V druhé části seriálu na téma výbavička pro miminko se zaměříme na přebalování a koupání novorozeněte a zmíníme také lékarničku pro miminka.

    Komentáře

    Populární příspěvky z tohoto blogu

    Jak se připravit na porod a jak vybrat tu správnou porodnici? Pro spousty z nás je jedna z nejdůležitějších věcí v těhotenství výběr té správné porodnice. Není se čemu divit, chceme přeci, aby o nás i o naše malé bylo co nejlépe pečováno a postaráno. Každá z nás, by si předem měla rozmyslet, co je pro ni důležité během porodu a po porodu, pro co se chce rozhodnout a co bude preferovat. Pojďme se společně podívat na to, nad čím přemýšlet a co si před výběrem ujasnit. Kdy poznáte, že rodíte Drtivá většina z nás pozná, kdy rodí, a proto co nejdříve vyráží do porodnice, kde proběhne příjem k porodu. V každé porodnici by vás měl lékař vnitřně vyšetřit a udělat ultrazvuk, kde zjišťuje, zda je miminko v pořádku. Kontroluje se srdíčko, možné kontrakce a otevření porodních cest. Poté se rozhodne, zda pojedete zpět domů, půjdete rovnou na sál rodit, nebo zda vás přesunou na oddělení šestinedělí a do porodu si počkáte v nemocnici. Zůstanete-li v porodnici, je nutné vyřešit u
    Získejte zpět původní váhu. Kdy a jak začít cvičit po porodu? Čas po porodu je velmi cenný. Každá z nás je ráda, když si v klidu dojde do sprchy, nebo se nají. Kdy najít čas na trochu cvičení? Stejně jako mnoho maminek přemýšlíme, kdy a jak začít. Co si budeme povídat, hned po ukončení  těhotenství   a porodu nejsme v nejlepší kondici, navíc naše  miminko   potřebuje hodně pozornosti a celodenní péče. Cítíme se vyčerpané a na trochu pohybu nemáme ani pomyšlení. Proto se podíváme na to, kdy a jak začít s menším tréninkem, tak abychom se dostali k původní váze. Nezapomínejte, jak dlouho rostlo miminko ve vašem těle Tím pádem nečekejte, že za dva  týdny  budete na původní váze. Vše chce svůj čas, a proto ani vy na sebe nespěchejte. Začněte postupně a pomalu.Už pár dnů po přirozeném porodu, pokud se cítíte dobře, můžete zkusit nenáročné cviky. Jestli-že jste po císařském řezu, raději dejte cvičení čas a na nic nespěchejte. Sama uznáte za vhodné, kdy jste připravená. V obo
    Novopečená maminka radí, jak na spánek miminka Novorozenci spí opravdu hodně! Obvykle 16 až 17 hodin denně. Přičemž většina dětí nezůstává spát déle než dvě až čtyři hodiny v kuse. A to bez ohledu na to, jestli je zrovna den či noc. Buďte proto připraveni, že v prvních týdnech života novorozence si spánku příliš neužijete. Spánek miminka během šestinedělí Během  šestinedělí  se miminka budí přibližně ve stejných časových rozmezích. Jelikož ještě  nerozpoznávají den a noc . Více méně se budí jen kvůli hladu, anebo pokud je třeba bolí bříško. Po tomto nejkrušnějším období je již možné mít určitý režim spánku. Miminko by pomalu mělo  začít vnímat rozdíly mezi dnem a nocí.  Ale nečekejte, že dáte miminko spát v osm večer a probudí se vám až další den v osm ráno. Většinou se děťátka nejdéle budí po šesti hodinách, takže vás přeci jen v noci minimálně jednou vzbudí. Ale samozřejmě neřiďte se podle žádných tabulek, pokud vám miminko bude spát déle než šest hodin,