Medovník
Abychom neměli pořád vše jen o těhotenství, rozhodla jsem se vám přidat i nějaké recepty, které ráda doma dělám. Medovník jsem tentokrát dělala poprvé a musím říct, že mi ho všichni pochválili. Proto bych vám chtěla předat tento recept. Není to úplně jednoduchý dezert, ale stojí za to, protože je velmi chutný. Tak přeji hodně štěstí, ať se povede, aspoň tak jako mě. A teď hurá do toho! 😊
Co budeme potřebovat:
- 250g Hery
- 3 vejce
- 3 lžíce tmavého medu (já dávala světlýř)
- 300g krupicového cukru
- 400g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- hrst vlašských ořechů na ozdobu
- 1 konzerva karamelového Salka
- 300g másla
Postup:
- Připravíme vodní lázeň. Do kastrolu nalijeme vodu a na to ohnivzdornou misku tak, aby se nedotýkala hladiny vody. Vodu přivedeme k varu.Troubu řozehřejeme na 170° (horkovzdušnou na 150°) Do misky vložíme Heru a necháme rozpustit. Dále do ní rozklepneme vajíčko a postupně přidáváme med, cukr, mouku a jedlou sodu.
- Vše mícháme vařečkou přibližně 10 minut, dokud těsto není zlatavé. Jelikož nejsem tak vytrénovaná, použila jsem elektrický mixér s hnětacími metličkami (pozor na metly, měly by být hnětací, ne šlehací, na ty se těsto velmi lepí). Hotové těsto rozdělíme přibližně na 6 dílů. Pozor dělá se to velmi špatně, protože se těsto dost lepí.
- Na plech dáme pečící papír, na který si přiložíme dortovou formu (podle toho, čím budeme upečené pláty vykrajovat). Přibližně víme kolik místa nám forma zabírá na pečícím papíře. Na ten rozprostřeme gumovou stěrkou co nejtenčí těsto. To pak šoupneme do trouby a pečeme dozlatova, 7-10 minut. Totéž udělme i s ostatními.
- Upečené placky okrájíme podle dortové formy. Okraje nevyhazujte, budou se ještě hodit.
- Nyní uděláme krém. Nejprve vyšleháme máslo do krásně skoro až bílé pěny a postupně, pomalu přidáváme Salko.
- Nakonec připravíme posypku z okrájených kousků těsta. Ty vložíme do mísy a prsty je na jemno rozdrobíme a přimícháme k nim nadrobno nasekané ořechy.
- Sestavíme dort. Pomocí kulatého nože rozetřeme krém na první plát. Přiklopme další plackou, kterou opět namažme máslovým krémem. To děláme u všech šesti dílů. Na závěr potřeme celý dort včetně boků krémem a poprášíme připravenou posypkou.
- Dort je dobré nechat aspoň do druhého dne odležet.
Komentáře
Okomentovat